Week 7

Eigenlijk was dit het laatste inlegvel van dit fotoalbum. Maar juist deze week kwam er weer leven in het Audiocentrum, of Muziekpaviljoen zoals sommige mensen wel eens zeggen. Waar gaat het over? 3FM huist pas sinds begin 2004 in de Peperbus, van oktober 1965 tot half januari 2004 woonde Hilversum 3 later Radio 3 in het Muziekpaviljoen / Audiocentrum. Dit gebouw gaat nu een nieuwe toekomst tegemoet. De laatste jaren stond het dichtgetimmerd en in zeer slechtje staat haar dagen te slijten aan de ingang van het MediaPark in afwachting van een nieuw leven. Eigenaar TCN heeft het gebouw verhuurd aan United Facilities een facilitair bedrijf wat nu nog verdeeld woont over verschillende gebouwen in Hilversum. Een gedeelte van het gebouw is nu weer ontdaan van de planken voor de ramen en deuren, er lopen bouwvakkers rond, en wordt gekotterd en geboord door Ed & Willem Bever. Op deze pagina een beeld van het Muziekpaviljoen in haar mooiste Gloriejaren en hoe het er nu bij staat. Want dit gebouw heeft een ongekende staat van dienst en geschiedenis binnen de Nederlandse Radio en Hilversum 3, Radio 3 en nog net een stukkie 3FM in het bijzonder.

voorkant84def
De hoofdingang van het Muziekpaviljoen in 1984. De boompjes zijn nog klein en onwetend van het feit dat ze in 2010 een sloper tegen zullen komen.

CIMG9552
Boompjes weg, dit is het AudioCentrum in februari 2011.

CIMG9678
Het NOB, toenmalig eigenaar van het MediaPark begon in 1987 met een nieuwe huistijl. Ook werd er een vormgeving voor bewegwijzering op de Park ingevoerd en alle gebouwen kregen een nummer. Het Audiocentrum, het eerste gebouw als je het Park opkwam kreeg nummer 1.


BordMPdef
Toen het AudioCentrum nog Muziekpaviljoen heette, begin jaren '70.

CIMG9665
Diezelfde vleugel, februari 2011.

luchtfoto
De gloriejaren van het Audiocentrum, hier onderin beeld met de blauwe zonneschermen. Luchtfoto gemaakt omstreeks 1985. Het grote parkeerterrein rechts naast het AC is de plaats waar nu Beeld en Geluid staat. Dan toch maar een stukje historie van het Muziekpaviljoen. Officieel geopend in 1966 voor de oorspronkelijke gebruikers, de Muziekbibliotheek, ondergebracht in de linkervleugel en de Fonotheek in de rechtervleugel (op de foto met de lange rij zonneschermen) en een 10-tal Radiostudio's. Hilversum 3 was er toen al gestart. In de loop van de jaren zijn er veel verbouwingen uitgevoerd. Ingrijpend, toen de Muziekbibliotheek verhuisde naar het MCO (Muziekcentrum voor de Omroep). De laatste bewoners van die vleugel zijn ondermeer KinkFM en de Veronica Radioschool.

Hil3A3
De Hilversum 3 studio half jaren '70 op de locatie aan de zijde van het parkeerterrein. Technicus aan de knoppen is Arie van Boxel gefotografeerd in ECK3. Recht voor hem is de dubbele ruit met aan de andere kant de DJ-studio met de befaamde NOS DJ-tafel.. Rechtsonder op het bureau staat een klein koffertje met losse bandjes. Het zogenaamde STER-koffertje met de reclamebandjes. Op elk bandjes staan 2 reclameblokken, 1 uit te zenden voor het Nieuws en het andere blok te draaien na het Nieuws. Trouwens: leuke trui Arie, horizontaal geprogrammeerd! En voor de frieks; op het bureau, nog net zichtbaar, een jinglemachine van het merk Spotmaster.

CIMG9793
Diezelfde ruimte, februari 2011.

Mulder
De beroemde DJ-studio met de NOS DJ-tafel einde jaren '70. Een markant punt in deze ruimte is de paal met stickers. Hier TROS DJ Tom Mulder aan het werk. Voor de liefhebber van details; DJ-microfoon is de AKG-452 en de hoofdtelefoon een Pioneer SE-405. De3 jinglemachines hier zijn van het merk ITC. En nog zichtbaar naast de paal de Decorspeakers; de beroemde omroepluidspreker de K&H OY, in de wandelgang Kleine Hummels genoemd. De bril van Tom is van Hans Anders, maar Tom mocht die vandaag even van hem lenen.

CIMG9800
Diezelfde ruimte, februari 2011. En de stickerpaal is nog herkenbaar. De veelkleurige sticker is van de AVRO Maandag de Beste Maandag. Toch wel een hele goeie sticker dus...


In 2009 gaat Hans Schiffers terug met Frits Spits naar de oude DJ-studio. De ruimtes zijn in gebruik als kantoor en zien er nog leefbaar uit. Frits weet exact waar en hoe hij zat. Frits beschrijft de tijd zoals te zien op de foto hieronder.

Spits84def
Zo zat Frits dus, op zijn eigen kruk, hier vastgelegd in 1984. Zijn kapper had die week een maandje vrij. En weer duidelijk zichtbaar in de achtergrond: de zelfklevende stickerpaal. Frits heeft dezelfde opticien als Tom Mulder.

Westbroek
Een vrolijk ogende en nog zeer jeugdige Henk Westbroek achter de NOS DJ-tafel. Het kleine mannetje links achterin met donker jasje is de toenmalig studiochef van het AudioCentrum: Ton Verver. Die man ernaast is belangrijk; hij heeft papieren bij zich. Ook Henk draagt de Pioneer SE-405 en een net gebreide trui. Nu ik het zo zie bij Henk denk ik dat Tom Mulder zijn bril altijd liet liggen voor Frits Spits en dat Henk 'm dan ook mocht gebruiken.

CIMG9622
Diezelfde ruimte, Henk is inmiddels vertrokken, bril ligt er ook niet meer. En weer die paal voor de stikkers.

PICT0043
De gang tussen oude en nieuwe studio's van Hilversum 3 tot Radio 3, hier vastgelegd in 2003.

CIMG9822
En zo liggen de gangen er nu bij.

Jukeboxdef
De beroemde Jukeboxdeur als ingang naar de nieuwe Radio 3 studio's, trapje af eerst links DJ Studio 1, daarachter de ECK en helemaal aan het einde DJ-2, de kleine DJ-studio. Frits Spits was alle jaren gebruiken van DJ-1, Hans Schiffers en de Magic Friends vaste bewoners van DJ-2. Op de kleine naamkaartjes van de jukebox deuren stonden de namen van alle Radio 3 DJ's. Maar tijdens de nachtdiensten ontdekten de technici dat die naamkaartjes makkelijk vervangen konden worden. Zo stond Greg Jonis (wie?) ineens tussen Frits Spits en Jan Douwe Kroeske. En moest Henk Mouwe plaats maken voor Gerrit Jan van Putten...


CIMG9834
Het restant van de Jukeboxdeuren in februari 2011.

Jukebox2def
De Jukebox op de dag van de opening, woensdag 14 oktober 1987. Op de linkerdeuren hangen de posters van het openingsfeest. Deze dag draagt de titel: "Radio Drie door het Lint!".

DJ1start
Deze foto is gemaakt vlak voor het moment dat Frits Spits de nieuwe Radio 3 studio's in gebruik neemt. Nog 25 seconden voor 6 uur op woensdag 14 oktober 1987. Frits links onder in beeld, alleen zijn trui dan... Dan van links naar rechts: Ton van Draanen met fototoestel, iemand met bril doormidden gekliefd door een lamparmatuur, Tom Blomberg weert zijn hand af voor de flits van de fotograaf. Iemand achter de luidspreker. Henk Harmsen, nog even een correctie aan het haar aanbrengend, toenmalig NOB directeur, nog iemand, Emile Lohman, met handen in de zakken, destijds baas Radio van het NOB. Tegen de wand in gesprek met elkaar: Erik de Zwart en Peter Teekamp. En met handen voor het kruis, Paul Smits, ook een NOB directeur. Die man met het fototoestel helemaal rechts is dan weer een fotograaf denk ik...

CIMG9841
Deze foto is gemaakt op de plaats waar Frits Spits bij de opening zat.

ECK3def
Een blik in de ECK van Radio 3. Zal begin jaren '90 zijn. De CD-spelers, links vooraan, zijn inmiddels de Studer A-730's. Maar vinyl werd ook nog gebruikt. Toenmalig NOB-technicus Gerrit Jan van Putten ziet en zet het scherp. Gerrit Jan werkt nu bij DutchView aan de andere kant van het MediaPark.

CIMG9612
Zo ligt de oude ECK er nu bij.

Niek
Nog even de grote DJ-studio. Hier met Niek Montanus (KRO) aan de schuiven. Leuk wel die groene plobbol...

Gerard
En weer even in ECK3, rechte tegenover DJ-1. Hier met oud NOB-technicus Gerard Dekker die op het 2e kanaal, dat was microfoon 2, een kleine correctie uitvoert aan het mid-hoog. Waarschijnlijker is dat de fotograaf vroeg om aan een willekeurig knopje te draaien. Voor een fotograaf was de ingang van CD2 vast ook goed geweest.

DJ2def
Trapje af, einde van de gang, rechts. DJ-2 ook wel de Kleine DJ-studio. Deze foto is gemaakt vlak voor de ingebruikname. Er staat nog slechts 1 Sonifex jinglemachine en de CD-spelers, kostbaar in die tijd, staan nog in de oude studio. Inmiddels heeft een nieuwe hoofdtelefoon zijn intrede gedaan als standaard: de Pioneer SE-405 links in beeld. Er roken moest toen nog mogen, strakke stalen asbak pontificaal in beeld. De bakken helemaal aan de voorkant: voor LP's, singles en CD's. Alles netjes zijn eigen plaats, waren DJ's maar ook zo opgevoed... Monitorspeakers zijn van BNS en de draaitafels van EMT. Voor de oplettende kijker; de draaitafels zijn zo ingebouwd dat de DJ altijd een goed beeld heeft op de arm van de draaitafel, daarom is linkerexemplaar scheef ingebouwd. Geen gevalletje van een dronken timmerman dus.

CIMG9837
En nu is het februari 2011. Er staat in elk geval ook geen asbak meer.

Kantinedef
De kantine, want een restaurant is het nooit geworden. De hele artiestenwereld uit binnen- en buitenland heeft hier gebivakkeerd. Alle DJ's hebben hier een broodje geknaagd of pluggers aan tafel gehad. Begin jaren '80 kostte thee 10 cent en een kop koffie 25 cent. En om 2 uur ging het vet uit, dus dan geen kroketten meer.

CIMG9900
En zo staat het er nu bij, wederom februari 2011. De palen in het AudioCentrum, dus ook hier in de kantine, zijn altijd plaatsbepalende markeringen geweest.

CIMG9902
Voor de liefhebbers van details. Het Muziekpaviljoen is gebouwd als echt studiogebouw. Doos in Doos constructies van de studioruimten. Dubbele wanden, stevige deuren, dubbele ramen. En door het hele gebouw de mogelijkheid audiosignalen heen en weer te sturen. Deze aansluiting zit nu nog in de kantine. Opschrift: EVL 1-12. Betekent: Exclusieve Verbindingslijnen 1 t/m 12. Zo kon er vanuit de kantine uitgezonden worden zonder losse kabels door het hele pand uit te rollen. Deze verbinding kwam beneden uit in het SSC: Studio Schakel Centrale, zouden we tegenwoordig een CAR, Centrale Apparaten
Ruimte, noemen. Of hok met heel veel apparaten... Slordigheidje; het grijze schroefkapje hangt los aan het kettinkje, dan kunnen de contacten beschadigen of oxyderen. Da's niet netjes. Wil de laatste voortaan het kapje er weer opschroeven?!Audio1
Audio 1, legendarische muziekstudio in het Audiocentrum op dezelfde verdieping als de kantine. Vele 2 Meter sessies en later Denk aan Henk sessies zijn hiervandaan live uitgezonden of opgenomen. En er zijn enkele hits met eeuwigheidswaarde opgenomen; "Liefs uit Londen" van Blof en "Zelfs je Naam is Mooi" van Henk Westbroek. Fred Siebelink noemde deze ruimte de Prinses Christina Studio, inderdaad, zij heeft hier ook een CD opgenomen. Een citaat uit het boek "2 Meter sessies" uit 1992 van de hand van Jan Douwe Kroeske, uit het hoofdstuk De techniek van de 2 Meter Sessies: "Het NOB beschikt sinds begin 1991 ook over een hypermoderne muziekstudio, Audio 1. Ik heb in die ruimte met commerciële producers gestaan die compleet achterover vielen van de mogelijkheden. Het schijnt dat het resultaat uit deze studio dat van behoorlijk gerenommeerde studio's zelfs overtreft. in Audio 1 heb je alles binnen handbereik. Het werkt absoluut beter, alleen het gekke is dat de sessie daar niet noodzakelijkerwijs ook beter van wordt".


De legendarische muziekstudio hier vastgelegd tijdens de opname van De Boheemse Spijtoptant. Geeft een mooi beeld van deze ruimte in gebruik als studio.

CIMG9920
En dit is wat ervan is overgebleven, een lege controlekamer...

CIMG9924
...en een lege studiovloer.

Gangdef
Verder was het Muziekpaviljoen ook een kantoorgebouw met van die gangen en planten op de gang en kasten voor dingen in op te bergen op de gang...

CIMG9850
Diezelfde gang zonder planten en kasten met dingen.

PICT0002
Voordat 3FM Serious Radio werd was er nog een Kuiken, je weet wel: de Jongste van Nederland. Hier het logo onder de gevel aan de parkeerterreinkant eind 2003. Links en rechts van het Kuiken luidsprekers waar het geluid van de studio uit kwam.

CIMG9782
Februari 2011. Bord weg, kuiken weg. We eten vanavond wel kip...

PICT0380-tb
Van augustus 1999 tot half januari 2004 zond 3FM wederom uit van de studio naast met parkeerterrein. Toen had ik een klein fototoestel. En dat maakt kleine foto's. Da's jammer als je dat zo terugziet, maar we gaan op zoek naar grotere foto's, die doen we dan een ander keertje... Deze foto is gemaakt op de laatste uitzenddag van 3FM vanuit het AudioCentrum.


Maar gelukkig zijn er dan toch weer van die slimme mensen die i.p.v. te kleine foto's mooie filmpjes maken. Zoals Taeke Wouda in 1999. Hier een geweldig beeld van het AudioCentrum en 3FM in het bijzonder in die tijd. We zien behalve Taeke o.a. Patrick Kicken en Edwin Evers (Wat doet hij eigenlijk tegenwoordig?) Taeke draaide als DJ de PyamaFM nacht en hij heeft ook vele uitzendingen van Isabelle Brinkman geschoven, tot en met haar laatste show.

PICT0013

Nou, tot ziens meid!